17 december: Het verhaal van de IJslandse Yule Kat, Jólakötturinn

Vanaf vandaag geen acties meer, maar elke dag een tip, verhaal of ander bericht. 🙂

De legende van de Yule Kat

Toen ik een paar jaar geleden hoorde van het legende van de Yule Kat, was mijn interesse direct gewekt. Ik las iets over een reusachtige boskat en nieuwe kleren. Dat sloot alvast aan bij twee van mijn vele interesses. 😉

De IJslandse legende vertelt over Grýla, een trollenvrouw en haar Yule Jongens, in sommige verhalen zijn dat er 7, soms heeft men het over veel meer. In vroegere tijden haalden de Yule Jongens kwaadaardige grappen uit, maar nu brengen ze cadeautjes en lekkers tijdens de periode rond Midwinter op IJsland.

Grýla heeft ook een kat, Jólakötturinn, die gigantisch groot is, met grote lichtende ogen. De kat struint op Yule door het besneeuwde landschap op zoek naar mensen en kinderen die geen nieuwe, degelijke kleding hebben gemaakt, gekocht of gekregen in de koudste tijd van het jaar.

De gedachte achter de legende was vroeger mensen aansporen om goed voorbereid te zijn op de koude, lange winter. Om warme kleding klaar te hebben. Kinderen waren een onderdeel van het vervaardigen van (wollen) kleding in vroegere tijden. Zo gauw kinderen  konden lopen, werd ze geleerd te spinnen, breien en naaien. Kinderen en arbeiders werden gedreigd met de Yule kat zodat ze stevig door zouden werken. Als ze niet hun best deden, zou de Yule Kat ze opzoeken en opeten. Brrrrrr. Daarnaast werden kinderen en volwassenen geacht om, als ze kleren over hadden, die weg te geven aan minder bedeelden.

Ik ga maar snel verder met het naaien van de kleding voor mijn gezin, ik wil natuurlijk niet dat Jólakötturinn ze op komt eten 😉 .

En de kleding die te klein is geworden, geven we door. 🙂

bronnen:

~ D. Lewis. Smithsonian Magazine, 19 december 2016. ‘Each Christmas, Iceland’s Yule Cat Takes Fashion Policing to the Extreme’.

~  Andzelika. Bored Panda. ‘This Icelandic Legend of Jólakötturinn, Is About The Giant ‘Yule Cat’ Who Eats People Without New Clothes On Christmas’

~  IIzcat. The Christmas Cat of Iceland – a giant terrifying cat that gobbles up children if they’re bad.

~  Monster Wiki. ‘Yule Cat’.