Tutorial: Tricot Boordjes

Ik kreeg het verzoek een uitleg te schrijven over hoe ik boordjes in tricot kleding zet.
Hieronder volgt een stap voor stap foto uitleg van hoe ik het doe. Het internet staat helemaal vol met allerlei manieren, dit is mijn manier, die voor mij het beste werkt. Ik deel hem graag met jullie. ๐Ÿ™‚
1. De lengte van het boordje is ongeveer 75% van de lengte van de halsopening. Dat wil zeggen dat als die 10 cm lang is, het boordje ongeveer 7,5 cm lang zal moeten zijn om lekker te passen. Meer rekbare boordstof (of wat je dan ook maar wilt gebruiken als boordje :p) mag korter en als het minder rekbare stof is, neem je een langer boord. Het is een richtlijn, helaas is het niet een vaste regel. Proberen en kijken wat er het mooiste past. Veel doen, dan kom je er vanzelf achter ๐Ÿ™‚

Meet de halsopening.

 

2. Beslis hoe breed je de boord wil. Ik kies meestal voor 1,5 cm, dat blijft er over als ik een boord van 4 cm breed snijd en dubbel vouw en daar dan de naad van naai. Kijk wat je mooi vind in kant en klare kleding, experimenteer en vind wat voor jou de mooiste breedte is. ๐Ÿ™‚
Knip of snij een boord. Kies de lengte aan de hand van de in punt 1 beschreven criteria.

3. Vouw het boord in de lengte dubbel, goede kanten op elkaar en naai het aan elkaar vast aan het uiteinde.

4. Vouw het boordje in de breedte dubbel en geef op vier gelijke afstanden van elkaar vier hoeken aan. Fixeer met spelden.

5. Verdeel de halsopening in vier gelijke delen, geef de punten met spelden aan.

6. Speld de vier punten op de vier hoeken van de halsopening, goede kanten op elkaar. Let daarbij op de plaatsing van de naad in het boord, ik vind het mooi als die midden achter uitkomt. ๐Ÿ™‚

7. Nu zou de veiligste optie zijn om het geheel te rijgen op de naaimachine en daarna alles vast te naaien op de lockmachine. Ik ben een gevaar voor mezelf en mijn lockmachine, ik rijg namelijk zelden niet en let goed op dat ik de spelden verwijder vรณรณr ik bij het mes van de lockmachine aankom. ๐Ÿ˜› Houd bij het naaien rek op de stoflagen, zodat het boord rekkend aan de halsopening gezet wordt.

Of je gebruikt deze clips, die heb ik nog maar net en ik moet er nog aan wennen, werkt wel fijn, moet ik zeggen. ๐Ÿ™‚

8. Klap het boord om en kies een rekbare steek om door te stikken. Of je kiest ervoor het niet door te stikken, even strijken en klaar ๐Ÿ™‚

9. Als je kiest voor wel doorstikken met een tweelingnaald, zet dan de draadspanning wat lager en de steeklengte langer, 3 tot 3,5 bijvoorbeeld.

10. Alles nog goed strijken met flink veel stoom en je boordje is klaar. ๐Ÿ™‚