Tutorial: Rok in 1 Uur

Af en toe zie ik een stof die ik erg mooi vind, maar nog een jurk, tja, de kast is al zo vol 😛
Maar een rokje kan er altijd nog wel bij. Mijn favoriete patroon heb ik zelf ooit getekend: een simpel recht tricot rokje met een dubbele boord, ook van tricot. Zodat de boel wel een beetje blijft hangen. Ik zal jullie proberen uit de doeken te doen hoe ik dat patroon gemaakt heb.
1. Meet de taille, de heupen van de toekomstige drager/draagster van de rok. Meet ook hoe lang de rok moet worden, begin daarbij in de taille, dat is de bovenkant van je rok.

Teken twee patroon delen: Dit kan je doen door eerst de taille door vier te delen, daar dan 80-85% van nemen, dat is de lengte van de bovenrand van je boord. Dan teken je op heuphoogte (over de billen gemeten) de breedte die je daar hebt gemeten gedeeld door vier, 25 cm in mijn geval. Dan de lengte van de bovenrand recht naar beneden tekenen. Bij mij is dat 67,5 cm. Dan teken je een boord op het grote stuk, bij mij 12,5 cm hoog aan de vouw en 11,5 cm langs de buitenrand hoog, dat laat ik met een flauwe bocht naar elkaar toe lopen. De zoom wordt ook een flauwe bocht. Van de vouw naar de zijnaad.

Wat je ook kan doen is een rokje wat je al hebt en fijn vind zitten dubbelvouwen en natekenen, eventueel aanpassen waar hij niet perfect past. 🙂

Knip het boorddeel los van het voor/achterpand.

2. Meet alles nog eens na.

3. Knip het boorddeel 4 keer aan de vouw uit, met de rekrichting haaks op de stofvouw. Vergeet niet de naadtoeslag mee te knippen!

4. Naai telkens twee delen met de goede kanten op elkaar, aan de zijnaden aan elkaar. Gebruik een rekbare steek op je naaimachine of naai met de lockmachine.

5. Als het goed is heb je nu twee boordjes die even groot zijn. Keer ÊÊn van de boordjes binnenste buiten en speld deze aan de binnenkant van het andere boordje met de bovenkant aan elkaar, zodat de zijnaden op elkaar liggen.

6. Naai het boord aan de bovenkant aan elkaar, zorg dat het midden van de patroondelen precies op elkaar zitten.

7. Keer het boord en strijk de zomen. Je kan ook nog de bovenkant doorstikken, met een rekbare steek.

8. Knip twee keer het onderpand aan de stofvouw; een voorpand en een achterpand. Vergeet de naadtoeslag en de zoom niet. Naai het voor en achterpand met de verkeerde kanten op elkaar aan de zijnaden aan elkaar.

8. Klap het boord om en kies een rekbare steek om door te stikken. Of je kiest ervoor het niet door te stikken, even strijken en klaar 🙂

9. Keer het onderpand en steek deze door het boord, waarbij de onderkant van het boord op de bovenkant van het onderpand gelijk ligt. Speld vast, zijnaden en middenvoor/achter komen op elkaar daarbij.

10. Naai het boord met een rekbare steek aan het onderpand. Strijken met stoom en dan de onderkant zomen. 🙂 Klaar! Een rokje in een uur, nah, bijna dan, eerst even eten en dan de zoom er nog in maken 🙂