Tutorial: Elastiek inzetten met de lockmachine

Hazeltjes verkoopt geweldig, heerlijk, breed elastiek. Wel 24 mm. Nu vragen jullie je natuurlijk af wat je dáár nu mee kan doen. Wel, ik wilde het gebruiken voor de bovenkant van leggings en rokjes. Dat kan natuurlijk door een klassiek tunneltje, maar dat heeft boven het voordeel van het later kunnen aanpassen van de lengte, ook het nadeel van draaien en niet goed blijven zitten.

Ik kijk vaak naar hoe fabriekskleding in elkaar steekt om daar van te leren. Ik merkte op dat de leggings die ik het allerlekkerst vind zitten én een breed elastiek hadden én met een coverlock steek vastzaten. Ik bezit geen coverlock maar wel een overlockmachine, samen met een naaimachine met rekbare steken kan je een coverlocksteek imiteren. Dat gaat als volgt in zijn werk:

Ze je legging in elkaar. Denk bij het knippen van de naadwaarde aan de bovenkant eraan dat deze gelijk of iets meer moet zijn dan de breedte van je elastiek, 24 mm in mijn geval. Ik knipte er 2,5 cm aan naad aan.

Neem de maat van de taille op waar het elastiek omheen moet. 🙂 Speld dit af en naai het elastiek op twee plaatsen aan elkaar. Ik deed dat met een zigzagsteek. Knip het overtollige elastiek af. Let goed op dat je elastiek niet gedraaid zit.

Verdeel de bovenkant van je boord in vieren, met een kopspeld op elke hoek. Verdeel je elastiek óók in vieren.

Speld het elastiek aan de binnenkant van de boord. Gebruik meerdere spelden.

De veilige manier is nu dat je eerst met een rijgsteek (lange steeklengte en lage draadspanning) het elastiek aan de boord rijgt. Ik doe dat niet, maar ga direct naar de lockmachine.

Naai het elastiek met een locksteek aan de boord. Let op dat je geen elastiek wegsnijdt.

Als het goed is, ziet het er nu zo uit:

Vouw het elastiek naar binnen en speld het vast. Let op een mooie verdeling van het tricot.

Naai nu over de locksteek met een rekbare steek, zoals een zigzag, tweelingnaald of een nep-lock-steek.
Kies een wat lagere persvoet als gebruikelijk, anders heb je kans dat het gaat trekken.

En dan is dit het eindresultaat: een net ingezet elastiek met een mooie, strakke, lekker zittende boord. 🙂

Zo. Mochten jullie nog vragen hebben, hoor ik het graag.

Zijn er nog andere naai-tutorials die jullie zouden willen zien? 🙂