Rimpelen met de Overlockmachine

Ik ben gek op roezels, lekker zwierig en romantisch. Met alleen de naaimachine vond ik rimpelen nog al eens een ramp; draden die afbraken, stof die niet lekker wilde opschuiven. Met de overlockmachine kan het gelukkig een stuk simpeler.

Begin met uit te vinden hoe je op jouw locker de steeklengte en het differentieel kunt veranderen. Bij mijn machine, een Juki, zien de knoppen er zo uit:

Om te rimpelen zet je de steeklengte op maximaal, de grootste steek, bij mijn machine is dat de bovenste knop. De grootste steeklengte is daarop 4.

Het differentieel, de onderste knop op mijn Juki, zet je ook op maximaal, in mijn geval 2.

Zorg ervoor dat de ketting om te beginnen niet te kort is, je zult later merken waarom.

Voer de te rimpelen stof rustig door de locker, als het goed is (en je er niet aan trekt) , gaat de stof vanzelf rimpelen.

Laat ook aan het eind een redelijk lange ketting zitten, niet te kort aan de stof afknippen dus.

Gebruik spelden om aan je werkstuk de aan elkaar te zetten stukken stof te markeren, zoek bijvoorbeeld vier punten die op gelijke afstand zitten. Doe dit aan het rechte stuk stof én de stof die je net gerimpeld hebt. Speld de stukken stof goede kanten op elkaar, gebruik de spelden om een gelijke verdeling te krijgen.

Ik laat het nog even zien met een losse strook. De oranje strook heb ik al door de locker gehaald, die is al gerimpeld. Je ziet dat deze strook nog niet aan het rechte stuk stof past.

Om te zorgen dat het wél past, doe je het volgende: je neemt een flinke naald (stopnaald oid) en haalt het middelste draadje (zit maar aan één kant van het lock-stiksel) naar voren, langs deze draad kan je de stof nu makkelijk rimpelen. Trek de rimpels er zo ver in dat de stof even lang is als het rechte stuk waar je de strook aan wilt rimpelen. Was je ketting aan begin en eind nu te kort geweest, dan had je de middendraad eruit getrokken 🙂 .

Op deze manier:

Speld de gerimpelde strook aan de rechte strook, zorg ervoor dat je de strook gelijk verdeeld door eerst de stukken stof in bijvoorbeeld vieren te verdelen met spelden. Hoe meer spelden je gebruikt en hoe meer tijd om de rimpels mooi gelijkmatig te verdelen, hoe mooier het eindproduct. 🙂

Stik de strook vast met een rijgsteek op de naaimachine (grote steeklengte en weinig druk op de voet):

(Ik sla rijgen vaak over, maar ik ben dan ook een gevaar voor mezelf en mijn lockmachine 😛 )

Haal alle spelden na het rijgen eruit en lock de naad af:

Strijk de naad zorgvuldig terug:

Werk de naad af met een stiksel strak langs de roezel. Ik stik er ook wel graag een bandje overheen, voor de afwerking en de gezelligheid. 🙂

Klaar. 🙂

Geef een reactie