Boordje aanzetten wijde rok

Om een rok of jurk met wijde zoom af te werken gebruik ik 9 van de 10 keer deze methode. Geeft net dat extra beetje zwier én geen gespeld nodig . 😉

Meet de zoom op die je met een boord af wilt werken. Snijd een rechte tricot strook van minimaal de lengte van de zoom plus nog 10 cm ongeveer extra. Als je tricot niet breed genoeg is, zet dan stroken met de korte kanten aan elkaar vast voor de juiste lengte. De breedte van de strook is twee keer de uiteindelijke hoogte die je wilt plus 14 mm voor de naad. (mijn stroken zijn meestal 10 cm breed, eindresultaat is een boordje van 4,5 cm) Vouw de strook dubbel, verkeerde kanten op elkaar en naai de strook aan de zoom (goede kanten op elkaar) Zoals hieronder:

Laat een stukje strook vrij (10 cm ongeveer niet vastnaaien) naai de strook helemaal rondom vast, tot je bijna bij het begin van je aangenaaide strook bent aanbeland. Laat ongeveer 20 cm over en haal je werk onder de lockmachine/naaimachine vandaan.

Sluit de stroken aan en knip ze met een overlap van de naadwaarde af.

Leg de korte kanten, goede kanten op elkaar, tegen elkaar:

Naai de korte kanten aan elkaar:

Draai de zoom van de korte kant naar binnen en vouw de strook tegen de goede kant van de rok:

Naai het laatste deel aan de rok vast, werk de draadjes weg en strijk de strook goed plat naar beneden.

Met een rechte steek (hoeft niet rekbaar te zijn bij wijde rokken) de boord aan het rokdeel doorstikken en nogmaals strijken.

Klaar! 🙂

Geef een reactie