10 december: Lussebullar bakken met Hazel

In Zweden viert men op 13 december Sint Lucia en daar horen broodjes met saffraan bij. Wij bakken graag deze variant: S vormig met een rozijntje. Zacht en zoet met een prachtige saffraangele kleur. 🙂

Het recept wat wij gebruiken:

Voor ongeveer 40 broodjes:

Het deeg:

50 gram + 125 gram boter (kamertemp)

500 ml Melk

3 theelepels kristalsuiker

50 gram verse gist

1 theelepel zout

900 gram bloem

100 gram kristalsuiker

1 gram saffraan

1 ei

Voor het mooi glanzend bakken van je broodjes: nog 1 ei en een handje vol rozijnen om te versieren.

Het deeg bereiden:

Ik weeg eerst alles af wat ik nodig heb. Smelt de 50 gram boter en giet dit bij de halve liter melk. Zet dit samen op een laag vuurtje. De melk moet ongeveer 37 graden zijn, even voelen met je vinger of dat zo is. Niet warmer laten worden dan, als je je vinger er niet in kan houden, is het te warm.

Verkruimel de verse gist in een deegkom en voeg wat van de melk toe zodat de gist volledig opgelost is. Voeg de rest van de melk, 2 theelepels suiker en bijna alle bloem ( 1 a 2 eetlepels apart houden) toe. In een keukenmachine kan je het kneden, maar ook met de hand. Het deeg is bijna klaar als het niet meer aan de zijkant van de kom blijft plakken.

Voeg aan het einde het zout toe en kneed nog even goed door (op de hoogste stand van de machine of stevig met de hand). Het deeg moet licht elastisch zijn, dan is het klaar.

Laat het deeg nu minstens één uur rusten. Afgedekt met een plastic zak bijvoorbeeld.

Maak in een vijzel de safraan fijn met een theelepel suiker. Meng 100 gram suiker met 125 gram zachte boter, voeg 1 ei en het saffraansuikermengsel hier aan toe.

Deze massa meng je door het gerezen deeg. Eventueel nog wat bloem toevoegen. Verdeel het deeg in stukjes, rol ze in een vorm (traditioneel een ‘S’vorm, maar hier worden ook andere vormen gemaakt vaak 😛 ) Leg de broodjes op een bakplaat, plaats de rozijnen en laat ze nog eens afgedekt rijzen, tot opnieuw verdubbeld in grootte.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht oven).

Klop het ei los en bestrijk de broodjes met ei.

Bak de broodjes gaar en goudbruin in 8-10 minuten. Eet ze warm. <3

Tip: de broodjes zijn prima in te vriezen. Na het ontdooien even in de oven en genieten. 🙂